Aszfaltozás Budapesten és országosan

Aszfaltozás

Az aszfalt esztétikus és tartós megoldás az útépítés során. Az aszfaltozás és a megfelelő minőségű aszfaltút emeli a lakókörnyezet, a település életminőségét és értékét. Rendezett környezetet biztosít, és hozzájárul a közlekedés fejlődéséhez az autós és kerékpáros forgalomban egyaránt. Az aszfaltozás gyorsan kivitelezhető és hosszú távon megfelelő burkolatot biztosít.

Az aszfaltozás készülhet egy vagy több rétegben. Kettőnél több aszfaltréteget csak az autópályákon alkalmaznak, ahol nagy az igénybevétel. Kis forgalmú magánutakon vagy önkormányzati utakon egy réteg aszfaltburkolat is elegendő lehet, ha az alapréteg kellően stabil (pl: beton).

Egy réteg alkalmazásakor a rétegnek minimum 5-6 cm tömörített vastagságúnak kell lennie és csakis kopásálló aszfaltból építhető.

Kétrétegű aszfaltozásnál az alsó réteg általában egy nagyobb szemcseszerkezetű meleg aszfaltból áll. Ezt az aszfalttípust AC/22 kötő aszfaltkeveréknek hívják. Az AC/22 aszfalt lesz a kötő alapaszfaltunk, a terítése 5-8 cm közötti vastagságban történik. A kötőrétegre kerül az úgynevezett aszfalt kopóréteg, mely az utak felső rétege. Ezen történik a közlekedés. Ezt az aszfaltot AC/11-es kopó aszfaltkeveréknek hívják. Terítési vastagsága 3-5 cm között van.

Az alapot minden esetben jól elő kell készíteni, sima, egyenletes felületet kell létrehozni a talajon. Erre általában olyan elegyet spriccelnek, ami ragasztóként funkcionál az alap és az aszfalt között. Erre terítik rá kézi vagy gépi erővel az aszfaltot, és hengerelik egyenletes felületűvé, végül vibrációs hengerrel tömörítik.

aszfaltozás

Aszfalt tulajdonságai

Az aszfalt a legalkalmasabb utak burkolására, több előnnyel is rendelkezik a többi burkolatfajtával szemben.

Tartós, jól kiszámítható tulajdonságú, homogén, sima burkolatot képez. Kitűnő súrlódási tulajdonságokkal rendelkezik, nemhiába készülnek a Forma-1-es pályák is aszfaltból. Megfelelően építve akár kamionok is közekedhetnek rajta az útfelület deformálódása nélkül.

Az aszfaltburkolatok fenntartása könnyű, hatékony. Gyorsan lehet vele dolgozni, felújítható és a hibák helyileg javíthatók. Minimális területen kell csak megújítani az aszfaltot, így gyors és költséghatékony a javítása.

Az útburkolati jelek láthatósága az aszfalton a legjobb. A biztonság szempontjából is előnye az aszfaltfelületnek, hogy az aszfaltburkolat és a szabványok által előírt útburkolati jelek között nagyobb az optikai kontraszt, mint más burkolatok esetében. A vezető gyorsabban, biztosabban észleli a felfestett jeleket az úton, így téve balesetmentesebbé a közlekedést.

Az aszfaltburkolatok hőtágulási tulajdonságai kiválóak, ezért jól reagálnak a hőmérsékletingadozásra. Nem kell tágulási hézagokat kialakítani útépítés közben, ami másféle útfelületeknél szükségszerű, és többletmunkával és -költséggel jár. Ráadásul ezek a hézagok későbbi útmeghibásodások kiindulási pontjai.

Aszfalt alkalmazása

Az aszfalt kiváló tulajdonságai miatt számos felhasználási lehetőség rejlik benne. Nem csak fizikai tulajdonságai, de esztétikuma is alkalmassá teszi az alábbiak kivitelezésére:

  •  Járdák építése közterületen
  • Autóbehajtók burkolása
  • Parkolók kiépítése
  • Telephelyek sártalanítása
  • Önkormányzati utak, székhelyek burkolása
  • Udvarok, hátsó udvarok kiépítése
  • Sportpályák építése
  • Parkok, kertek járdáinak burkolása

Aszfaltozás Budapesten és vidéken

Bízza ránk az aszfaltozást Budapesten és vidéken egyaránt!

Megbízható munkát végzünk kedvező áron.

Kérjen árajánlatot még ma!

Telefon: +36 30 258 0588

aszfaltútépítés országosan

Kérjen árajánlatot tőlünk!

Aszfaltozás és térkövezés ügyben vegye fel velünk a kapcsolatot.

aszfaltútépítés